Boljim odgovorom na stres sačuvajte svoj imunitet

NaslovnicaAdaptoBoljim odgovorom na stres sačuvajte svoj imunitet
Adena-Blog-Covid-19

Boljim odgovorom na stres sačuvajte svoj imunitet

Pandemija, koronavirus, COVID-19, maske, pranje ruku, epidemiološke mjere, među glavnim su temama razgovora posljednjih mjeseci. Neki od nas su uplašeni, neki zabrinuti, neki ravnodušni, drugi puni nepovjerenja prema dostupnim informacijama. Sve su to stanja koja se očekivano javljaju u vrijeme ovakvih kriza i koja nas neminovno dovode u stanje stresa.

Pandemija SARS-CoV-2 virusa svakodnevno je u fokusu javnosti i društva. I dok strpljivo čekamo rasplet ove nove bolesti koja je zahvatila cijeli svijet, način na koji sami možemo doprinijeti, koliko – toliko, normalnom odvijanju života je odgovornost prema vlastitom zdravlju i zdravlju drugih.

Osim savjesnim ponašanjem, zaštititi se možemo i brigom za vlastito tijelo i zdravlje, posebice jačanjem imuniteta. Snažan imunitet od velike nam je važnosti u borbi protiv virusa, ne samo novog korona virusa, već i brojnih drugih respiratornih virusa koji mogu narušiti naše zdravlje i kvalitetu života u ovim nadolazećim zimskim mjesecima.

Što nam je sve važno za dobar imunitet?

Dobar imunitet znači da je naš imunološki sustav sposoban obraniti se od različitih uzročnika bolesti. Kako bi naš imunološki sustav spremno dočekao nove izazove, važno je osigurati tijelu sve potrebne nutrijente. Stoga je pravilna prehrana temelj na kojem možemo izgraditi snažan imunitet. No i drugi aspekti u našem životu mogu bitno utjecati na očuvanje imuniteta. Fizička aktivnost, boravak u prirodi i na svježem zraku, čitanje dobre knjige, druženje s prijateljima i druge aktivnosti koje nas opuštaju također su važni za očuvanje imuniteta. Možda to još nismo osvijestili, ali naše psihičko i mentalno zdravlje, kao i razina stresa kojoj smo izloženi, bitno utječu na funkcioniranje našeg imunološkog sustava.

Kako stres utječe na naš imunitet?

Stres kao sastavni dio svakodnevice snažno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje. Svi događaji u našem životu, bili oni pozitivni ili negativni, uzrokuju reakciju organizma i vrlo je važno da se naše tijelo na te događaje što lakše i brže prilagodi.
Reakcija na stresni događaj ima nekoliko faza u kojima se izmjenjuje fiziološki odgovor tijela, a on ovisi o nekoliko faktora: naš osobni doživljaj situacije, iskustvo, fizička sposobnost kompenzacije, intenzitet, dinamika i trajanje stresnog događaja.
Kada naše tijelo ima dovoljno sposobnosti pravilno reagirati i kompenzirati reakcije na stresne događaje, tada oni za naše zdravlje ne predstavljaju nikakav rizik. No, kada su stresni događaji prečesti, intenzivni ili dugotrajni, naše tijelo crpi svoje rezerve i nema mogućnosti pravilno odgovoriti na postavljene izazove. To može dovesti do čitavog niza disbalansa hormona i neuroprijenosnika i u tijelu uzrokovati brojna stanja koja nam narušavaju zdravlje i kvalitetu života i čine naš imunitet oslabljenim.

Kortizol i njegova ravnoteža vrlo su važni za imunološki odgovor

Prečesta ili dugotrajna izloženost stresu i nemogućnost našeg tijela da kompenzira nastalo stanje dovodi do povećanog lučenja hormona kortizola. Naš se imunološki odgovor sastoji od dva dijela, specifičnog i nespecifičnog, a kortizol utječe na oba.
U našem imunološkom sustavu kortizol pojačava nespecifični imunološki odgovor. Ta vrsta odgovora važna je kao prva linija obrane od raznih virusa, bakterija i drugih mikroorganizama s kojima se naše tijelo susreće. Kortizol će potaknuti lučenje proupalnih molekula kojima će se aktivirati imunološke stanice i lokalizirati mjesto na kojem je potreban njihov učinak. Količinu tih proupalnih molekula važno je držati pod kontrolom i na vrijeme smanjiti njihovu aktivnost kako organizam ne bi započeo sam napadati svoje vlastite stanice. Stoga je važno da razina kortizola ne bude previsoka kako stanje upale ne bi prešlo u kronično.

S druge strane, povišeni kortizol može smanjiti aktivnost specifičnog imuniteta. To je dio imunološkog sustava čije su stanice svojevrsni “specijalci” u borbi protiv mikroorganizama, ali i tumorskih stanica koje se mogu stvoriti u tijelu. Osim toga, stanice specifičnog imuniteta optimiziraju aktivnost imunološkog sustava kako ne bi došlo do napada na vlastito tijelo.

Upravo iz tog razloga, kada je tijelo iscrpljeno, imunološki sustav ne funkcionira pravilno i lakše dolazi do infekcije mikroorganizmima koji uzrokuju bolesti poput gripe, prehlade i covid-19.

Kako adaptogene biljke mogu pomoći?

Adaptogene biljke pomažu tijelu regulirati disbalans hormona i neuroprijenosnika koji nastaje kada je tijelo iscrpljeno stresom. Povišeni kortizol vraća se u normalne vrijednosti što omogućuje pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.
Biljke poput Sibirskog ginsenga i Ashwagande dugo su korišteni adaptogeni čiji su pozitivni učinci u regulaciji kortizola, i ostalih hormona vezanih uz stres, dobro poznati.

Ako se želite zaštititi od bolesti i ojačati svoj imunitet pružite vašem tijelu podršku da lakše prebrodi stresna stanja.

Budite odgovorni prema svojem zdravlju jer tako štitite sebe i druge.

Adapto – smanjuje umor i vraća energiju