Što je dugi Covid i kako ga možete pobijediti

NaslovnicaAdaptoŠto je dugi Covid i kako ga možete pobijediti
Što znači Dugi Covid

Što je dugi Covid i kako ga možete pobijediti

Trudite se ostati zdravi, ponašati se odgovorno i oprezno, no ipak vam se dogodi da virus SARS-CoV-2 pronađe ulaz u vaše tijelo. Inficirate se i razvijete simptome bolesti.

Na nekoliko tjedana postajete vrlo bolesni. Visoka temperatura, slabost, užasan kašalj, glavobolja, probavne smetnje i problemi, lista simptoma je vrlo dugačka i raznolika.

A onda, malo po malo simptomi postaju slabiji i počinjete pobjeđivati tu užasnu bolest. I mislite, to je to, još tjedan ili dva bit ćete kao novi.

Testirali ste se, negativni ste na virus. Sve bi trebalo biti super, osim što nije.

Prolaze dani, tjedni, simptomi su nestali, ali vi ni približno niste kao novi-niti blizu. Nemate snage niti energije, ne možete ispuniti svoje obaveze kod kuće niti na poslu. Jednostavni kućanski poslovi vas iscrpljuju, cijelo tijelo vas boli, stare ozljede ponovno osjećate kao da su nove. Ne možete se koncentrirati, teško pratite događaje oko sebe, čak ni film ne možete pogledati od početka do kraja. Mozak kao da je u magli.

Ali vi ste uspješno preboljeli bolest, s vama je sve fizički u redu. Liječnik vas nastoji primiriti i predlaže da ste samo malo uplašeni i depresivni zbog iskustva preboljene bolesti. Proći će s vremenom. No, kada?

 

Kako možete prepoznati “Dugi Covid”?

Dugi Covid očituje se jednom ili više tegoba koje se javljaju nakon preboljene bolesti.

Najčešće tegobe dugog Covida:

  • Umor
  • Problemi s disanjem
  • Bolovi u tijelu
  • Problemi s koncentracijom
  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Depresija i tjeskoba
  • Nesanica

Tegobe mogu trajati čak i do šest mjeseci nakon preboljene bolesti.

Zbog čega se tegobe javljaju i što iza toga točno stoji, još uvijek se istražuje. Nažalost, trenutno se ne može predvidjeti koga će zahvatiti tegobe dugog Covida. No, ono što se za sad čini kao moguće teorija, jest da su tegobe slične kao i one koje se javljaju nakon drugih zaraznih bolesti poput Lajmske bolesti, SARS-a, mononukleoze i sl. Moguće je da u tijelu zaostaje niska razina upale u mozgu, da je smanjen dotok krvi u mozak i da se javljaju poteškoće u stvaranju energije potrebne za mozak i tijelo.

 

Kako si možete pomoći i ubrzati oporavak organizma?

Adaptogene biljke poznate su po svojem učinku oporavka nakon bolesti. Ubrzavaju vratiti izgubljenu snagu, daju više energije, bolju izdržljivost i podržavaju pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Već kroz vrijeme od tri do četiri tjedna mogu značajno unaprijediti kvalitetu života pojedinaca koji se oporavlja od teških bolesti.

Nootropici su poznati po svojem pozitivnom učinku na mozak. Oni poboljšavaju prokrvljenost mozga čime se mozgu dovodi više hranjivih tvari i kisika, osnovnog pogonskog goriva za stvaranje energije. Primjenom nootropika veze između živčanih stanica postaju bolje i poboljšava se stvaranje neurotransmitera, tvari koji pomažu u komunikaciji između živčanih stanica. Nootropici imaju povoljan učinak na mozak upravo u slučajevima gdje pojedinci pate od problema s koncentracijom i pamćenjem.

Adaptogene i nootropike pronađite u proizvodima Adapto i Cogny.

 

Budite nježni prema sebi

Oporavak nakon bolesti nije uvijek jednostavan. Zato je važno omogućiti svojem tijelu dovoljno odmora. Važna je i tjelovježba i kretanje, ali blago i umjereno, onoliko koliko tijelo dozvoljava. Naporne treninge bolje je odgoditi dok se tijelo ne vrati u formu. Raznovrsna prehrana bogata povrćem i voćem također će tijelu dati potrebne sastojke od kojih će moći stvoriti više energije i obaviti potrebne popravke. Brinite o sebi kako bi vaš oporavak bio što brži.

Adapto – smanjuje umor i vraća energiju