Kako ublažiti stres na prirodan način

NaslovnicaCalmaKako ublažiti stres na prirodan način

Kako ublažiti stres na prirodan način

Zbog suvremenog načina života svakodnevno smo izloženi većim ili manjim životnim izazovima uslijed čega je određena razina stresa kontinuirano prisutna.

Međutim, stres nije uvijek nešto negativno, nešto od čega moramo bježati. Određena razina stresa može biti i korisna pogotovo u situaciji velikih životnih izazova jer nam daje dodatnu količinu energije koja nam pomaže u rješavanju zadatka.

Iako nas stres može stimulirati i pozitivno utjecati na našu produktivnost, prečesta, preintenzivna i pogotovo dugotrajna izloženost stresnim događajima, bez adekvatnog odmora u kojem se tijelo oporavlja, može imati negativan učinak.

Stres oslabljuje naš imunološki sustav čime postajemo podložniji upalama i infekcijama, remeti rad probavnog sustava što može imati dugoročne učinke na crijeva i apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Prema trajanju reakciju na stresni događaj možemo podijeliti u dvije vrste:

  • Akutni stres koji nastaje kao reakcija na stresni događaj i obično prolazi nakon nekoliko sati ili dana. Prate ga simptomi poput lupanja srca, pojačanog znojenja i grčeva probavnog sustava. Potiče razdražljivost, česte promjene raspoloženja, dovodi do osjećaja nervoze i nemira.
  • Kronični stres smatramo onim koji traje i u situaciji nakon prestanka izlaganja stresoru ili su stresori dugotrajni i često se ponavljaju kroz duže razdoblje. Očituje se kao kontinuirana razdražljivost, kronični umor, nedostatak energije, problemi sa spavanjem, smanjena želja i motivacija.

Najčešće do negativne reakcije na stresor dolazi kada imamo osjećaj da ne možemo potpuno kontrolirati situaciju u kojoj se nalazimo. Dodatni stres može stvarati i sama činjenica da ne možemo primjereno sagledati situaciju. U takvom stanju često reagiramo pretjerano i neprihvatljivo na uobičajene životne događaje i ne možemo svoje osjećaje i reakcije prilagoditi načinu funkcioniranja okoline.

Prirodni načini ublažavanja stresa

Jedan od načina ublažavanja reakcija na stres je promijeniti način na koji gledamo na stresni događaj odnosno promijeniti  stav prema životnim izazovima koji su ispred nas.  Suočavanjem i rješavanjem životnih izazova stječemo iskustvo i znanje koje nam pomaže u osobnom razvoju.  Izbjegavanje svih mogućih stresnih situacija nam dugoročno neće donijeti nikakvo životno zadovoljstvo jer zapravo ne doživljavamo ništa, samo se skrivamo od po nama moguće neugodne situacije.

Također, primjenom određenih biljaka za smirenje i opuštanje možemo ublažiti negativnu reakciju na stresni događaj. Biljke za smirenje imaju opuštajući učinak na živčani sustav. Smanjuju fizičku i mentalnu napetost što nam omogućava da se lakše nosimo sa svakodnevnim stresnim situacijama. Ne dovode tijelo u stanje sedacije, što nam omogućava opušteno obavljanje dnevnih zadataka.

AdenaNatura-Calma-boxevi

Calma – za normalno funkcioniranje živčanog sustava