Kako prirodno možete poboljšati kvalitetu sna

NaslovnicaSleepyKako prirodno možete poboljšati kvalitetu sna

Kako prirodno možete poboljšati kvalitetu sna

 Kvalitetan san je nužan 

Trećinu života provodimo spavajući. Dok spavamo, izmjenjuju se faze i ciklusi sna, u toku kojih se luči čitav niz hormona i drugih tvari koje su našem tijelu potrebne da se oporavi i obnovi. Sustavi se popravljaju i pripremaju za sljedeći dan.

Nedostatak sna i nepravilnost faza i ciklusa sna mogu ozbiljno utjecati na kompletno zdravstveno stanje organizma, na razinu dnevne energije, produktivnost, emocionalnu ravnotežu pa čak i debljinu.

Mnogi od nas imaju problema sa spavanjem u nekom trenutku života. Do poteškoća sa spavanjem može doći zbog izloženosti velikom stresu, dalekih putovanja, bolesti ili nekih drugih prekida svakodnevne životne rutine.

Nije ništa neobično ako povremeno imate poteškoće sa spavanjem, ali nije normalno da redovito imate probleme sa spavanjem noću, da se probudite iscrpljeni ili da se tijekom dana osjećate pospano.

Kako upadnemo u začarani krug opadanja kvalitete života

Problemi sa spavanjem mogu biti vrlo frustrirajuće i iscrpljujuće iskustvo. Loše spavate noću, ujutro se probudite umorni, a onda, bez obzira koliko se osjećali iscrpljeni, opet imate problema s uspavljivanjem ili se budite tijekom noći. I tako ciklus ponovno započinje što dovodi do lošeg raspoloženja, pada kognitivnih sposobnosti, pada razine energije, učinkovitosti i slabije sposobnosti suočavanja sa stresom.

Što lošije spavate, manje se osjećate sposobni nositi sa životnih izazovima tijekom dana. Samim time dnevne obveze nam postaju naporne, sve što možemo odgađamo, lista obveza se gomila, u nama raste osjećaj nezadovoljstva. Zbog zabrinutosti i brige opet loše spavate i ubrzo se nađete u začaranom krugu.

Želite li se osjećati dobro, ostati zdravi i ispuniti svoje potencijale, kvalitetan san je nužan. Čak i ako toliko dugo imate problem sa spavanjem da vam se to čini posve normalno, nije.

Postoje rješenja za poboljšanje kvalitete sna

Izrada jednostavnih, ali važnih promjena u dnevnim navikama i navikama oko odlaska na spavanje može imati snažan utjecaj na to koliko dobro spavate, što će vam dati osjećaj  mentalne oštrine, emocionalne uravnoteženosti i više energije tokom cijelog dana.

Kvalitetniji san mogu pružiti određene biljke koje djeluju na opuštanje i smirenje, pomažu tijelu da lakše utone u san i da dosegne dublje razine sna u kojima se tijelo kvalitetnije odmara i obnavlja.

 

Sleepy – za brže uspavljivanje i mirniji san