Želim poboljšati i sačuvati svoje kognitivno zdravlje

Kratkoročno i dugoročno pamćenje

Pažnja i koncentracija

Učenje i rješavanje zadataka

Bistar um i donošenje odluka

Adena-proizvod-Cogny

Pad kognitivnih funkcija i posljedice

Pod kognitivnim funkcijama podrazumijevamo kombinaciju različitih procesa i sposobnosti kao što su pamćenje, koncentracija, pažnja, razumijevanje, percepcija okoline i obrada primljenih informacija, učenje, logičko zaključivanje, govor. Pravilan rad kognitivnih funkcija omogućuju nam nesmetano funkcioniranje u svakodnevnom životu direktno doprinoseći kvaliteti života.

Kognitivne funkcije mogu slabiti kao posljedica nedovoljnog sna, uzimanja nekih lijekova, izloženosti stresu, nedostataka određenih vitamina i nutrijenata, problema s hormonima, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, depresije, ovisnosti, starenja ali i raznih drugih.

Neki od znakova da vam padaju kognitivne funkcije mogu biti:

 • Zaboravljivost
 • Teško pamćenje novih informacija
 • Slaba pažnja i pozornost
 • Neučinkovito učenje
 • Nemogućnost fokusa na radne zadatke
 • Nejasno razmišljanje
 • Teško donošenje odluka
 • “Leteće” misli
 • Maglovit um
 • Teško postizanje koncentracije

Napravite pozitivnu promjenu i živite svoj puni potencijal

Poduprite svoje kognitivne funkcije i na vrijeme ublažite njihovo opadanje

Bolje kognitivne funkcije poboljšavaju kvalitetu života u svakoj životnoj dobi.

Što možemo očekivati kada kognitivne funkcije pravilno rade?

 • Bistar um
 • Povećana pažnja i koncentracija
 • Bolji fokus na radne zadatke
 • Lakše usvajanje novih znanja
 • Jasno razmišljanje
 • Manja zaboravnost i lakše prisjećanje informacija
 • Brže procesuiranje informacija i lakše donošenje odluka
 • Vedrina i zadovoljstvo
 • Osjećaj samopouzdanja
 • Ne bojimo se izazova

Nootropici kao potpora kognitivnim funkcijama

Određeni dodaci prehrani, poput nekih biljaka i aminokiselina koje se ubrajaju u nootropike mogu pozitivno djelovati na pamćenje, pažnju, percepciju, raspoloženje i druge kognitivne funkcije pružajući podršku i zaštitu moždanim stanicama i funkciji mozga.

COGNY u svom sastavu sadrži nootropike, ekstrakte biljaka bakope i gotu kole, te aminokiselinu teanin koja se prirodno nalazi u zelenom čaju.

AdenaNatura-Cogny-page-box

Sastojci i upute za upotrebu

Sastojci: standardizirani suhi ekstrakt biljke bakope (Bacopa monieri); L-teanin; hidroksipropilmetil celuloza (kapsula); standardizirani suhi ekstrakt lista gotu kole (Centella asiatica); cinkov glukonat; inulin; tvari protiv zgrudnjavanja: silicijev dioksid i magnezijev stearat (vegetabilnog podrijetla); nikotinamid; kalcijev D-pantotenat; piridoksin hidroklorid; riboflavin; tiamin hidroklorid; cijanokobalamin.

Način upotrebe: Popijte 1 do 2 kapsule dnevno uz obrok, prema potrebi

Količina: 60 vegetabilnih kapsula

Napomene: Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Uvjeti čuvanja: Čuvati na tamnom i suhom mjestu na temperaturi ispod 25 °C. Čuvati od dohvata male djece.

Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se kod bolesti štitnjače, astme, emfizema, poremećaja probavnog i mokraćnog sustava te srčanih poremećaja, trudnicama, dojiljama i djeci.

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi:2 kapsule% PU*
Standardizirani ekstrakt Bakope
sadrži 20% bakozida
450 mg/
Teanin200 mg/
Standardizirani ekstrakt Gotu Kole
sadrži 20% aziatikozida
100 mg/
Inulin45 mg/
Cink6,5 mg65%
Vitamin B12,2 mg200%
Vitamin B22,8 mg200%
Vitamin B316 mg100%
Vitamin B56 mg100%
Vitamin B62,8 mg200%
Vitamin B125 µg 200%
*PU preporučeni unos za odrasle osobe

Opširnije o sastojcima

BAKOPA (Bacopa monnieri, Scrophulariaceae)
Primjena biljke bakope poznata je u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini, a provedene znanstvene studije potvrđuju pozitivan učinak na kratkoročno i dugoročno pamćenje, učenje i koncentraciju te kognitivne sposobnosti općenito. Istraživanja su pokazala da aktivne tvari bakope, bakozidi, djeluju neuroprotektivno i reguliraju razinu različitih neurotransmitera u mozgu.

AdenaNatura-Bakopa

GOTU KOLA (Centella asiatica, Apiaceae)
U kineskoj i ayurvedskoj medicini gotu kola se stoljećima koristila za liječenje rana i poboljšanje kognitivnih funkcija. U te svrhe primjenjuje se i danas, a brojnim je istraživanjima potvrđen njezin neuroprotektivni i antioksidativni učinak. Poboljšava protok krvi i opskrbu kisikom te tako djeluje na bolji prijenos živčanih impulsa.

AdenaNatura-Gotu-kola

TEANIN
Teanin je aminokiselina koja prirodno zastupljena u zelenom čaju. Pokazalo se da povisuje koncentraciju dopamina i serotonina čime smanjuje razinu stresa. Povećavajući aktivnost α-valova u mozgu potiče opuštanje bez osjećaja usporenosti. Povoljno djeluje na prijenos živčanih impulsa čime poboljšava usmjeravanje pažnje, slično kao kofein ali bez izazivanja osjećaja nemira i treskavice.

Inulin je ugljikohidrat dobiven iz korijena biljke cikorije. Služi kao prebiotik odnosno izvor hrane za dobre bakterije u našim crijevima. Povoljno utječe na imunološki sustav, probavu i cjelokupno zdravlje organizma.

Cink pomaže rastu i razvoju stanica, jača imunološki sustav, ubrzava zacjeljivanje rana i poboljšava funkcije mozga. Važan je za razvoj živčanih stanica i razvoj sinapsi zbog čega ima značajnu ulogu u prijenosu signala između samih živčanih stanica. Povoljno djeluje na kognitivan razvoj i procese pažnje, pamćenja i učenja.

Cink – doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj sintezi DNA
Cink – ima ulogu u procesu dijeljenja stanica

Vitamini B2, B3, B5, B6 i B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
Vitamini B1, B2, B3, B5, B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije
Vitamini B1, B2, B6 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava
Vitamini B1, B3, B6 i B12 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji
Vitamin B5 doprinosi normalnim mentalnim performansama
Vitamin B5 doprinosi normalnoj sintezi i metabolizmu steroidnih hormona, vitamina D i nekih neurotransmitera
Vitamin B2 doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa

Česta pitanja

Što je Cogny?

Cogny je premium dodatak prehrani koji nudi nutritivnu dopunu osobama koje se nalaze u stanjima koja zahtijevaju potporu kognitivnog zdravlja. Aktivni sastojci proizvoda uvrštavaju se u nootropike.

Što su nootropici?

Nootropici su tvari, dodaci prehrani, koje mogu poboljšati pamćenje, fokus, pažnju, percepciju, raspoloženje i druge kognitivne procese pružajući podršku i zaštitu moždanim stanicama i funkciji mozga. Smatra se da mogu ublažiti simptome tjeskobe, ali i neuroloških stanja poput demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Za koga je namijenjen Cogny?

Bakopa i gotu kola pozitivno utječu na kognitivne funkcije i mentalne performanse u svakoj životnoj dobi. Mladima mogu olakšati proces edukacije, pridonoseći fokusu, koncentraciji i pamćenju, u srednjoj dobi pružaju podršku kod mentalnih napora, procesiranju složenih informacija i donošenju odluka, a u poznijoj dobi doprinose očuvanju kognitivnog zdravlja i ublažavanju posljedica starenja. Korisnici mogu biti i roditelji male djece koja se često bude noću (za majke je važno da nisu dojilje).

Kako dolazi do slabljenja kognitivnih funkcija?

Kognitivne funkcije mogu slabiti kao posljedica nedovoljnog sna, uzimanja nekih lijekova, izloženosti stresu, nedostataka određenih vitamina i nutrijenata, problema s hormonima, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, depresije, ovisnosti, starenja ali i raznih drugih. Dugoročna izloženost stresu također može promijeniti mozak na način koji utječe na pamćenje i druge kognitivne funkcije. Kada ste izloženi velikom i konstantnom stresu, vjerojatnost da imate probleme s pamćenjem i koncentracijom se povećava. Poteškoće se mogu javiti u svakoj životnoj dobi, kako mlađoj, tako i srednjoj i starijoj.

Kako treba uzimati Cogny?

Cogny se uzima jedne do dvije kapsule dnevno, ovisno o potrebi korisnika. U stanjima jakog mentalnog napora i oslabljenim kognitivnim funkcijama predlažemo dvije kapsule dnevno. Kao zaštita kognitivnog zdravlja predlažemo jednu kapsulu dnevno. Može se uzimati u bilo koje doba dana, najbolje uz obrok.

Kada Cogny počinje djelovati?

Vrijeme koje je potrebno da proizvod počne djelovati ovisi uvelike o trenutnom stanju pojedinca koji ga koristi. Stoga je kod nekih korisnika moguće da promjene uoče nakon par dana ili tjedana primjene, ali za optimalni učinak može biti potrebno i do tri mjeseca korištenja.

Koja su ograničenja za korištenje?

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se kod bolesti štitnjače, astme, emfizema, poremećaja probavnog i mokraćnog sustava te srčanih poremećaja, trudnicama, dojiljama i djeci.

Gdje se proizvod može nabaviti?

Proizvod je dostupan u svim ljekarnama u Hrvatskoj. Ako Vama najbliža ljekarna nema proizvod u asortimanu, Vaš ljekarnik ga može naručiti od Medika veledrogerije. Proizvod možete nabaviti i u odabranim web shopovima. Popis ljekarni sa zalihom možete vidjeti na linku.

Posljednje objave