Što svaki rekreativac treba znati o adaptogenima

NaslovnicaAdaptoŠto svaki rekreativac treba znati o adaptogenima

Što svaki rekreativac treba znati o adaptogenima

Mnogo se govori o tome kako biti fizički aktivan i baviti se sportom može doprinijeti zdravlju i poboljšati naše fizičko i mentalno stanje organizma. Sport i fizička aktivnost uvelike mogu pomoći da se osjećamo bolje i u našem tijelu potaknuti brojne procese kojima će tijelo bolje funkcionirati. Bilo da se radi o grupnom ili individualnom sportu, svaki od njih u određenoj mjeri može biti zahtjevan za naše tijelo. Stoga je važno osigurati tijelu dobre uvjete vježbanja, kao i odmor i nutrijente nakon vježbanja.

Mnogi sportaši si često postavljaju ciljeve u ostvarivanju rezultata do kojih se uglavnom dolazi poboljšanjem izdržljivost i izvedbe. U daljnjem tekstu vam nudimo neke ideje i mogućnosti kako to ostvariti.

Adaptogene biljke nisu nepoznat pojam u sportu. Već dugi niz godina se koriste kako bi se sportašima olakšao period intenzivnih treninga. Primjena adaptogenih biljaka u svrhu poboljšanja izvedbe i oporavka organizma kod sportaša privukla je pažnju znanstvenika još 50-ih godina prošloga stoljeća, a najviše je istraživanja provedeno na biljci Sibirski ginseng. Upravo su ovu biljku koristili mnogi sportaši koji su se tada takmičili u olimpijskim sportovima.

Pokazalo se kako Sibirski ginseng kao adaptogen:
– omogućuje tijelu lakše podnijeti stres izazvan intenzivnim vježbanjem, prilagoditi se i izbjeći potencijalna oštećenja.
– povećava otpornost na hipoksiju koja može nastati za vrijeme treninga i povećati vrijeme izdržljivosti i kapacitet vježbanja.
– omogućuje bolju iskoristivost resursa potrebnih za proizvodnju energije, u ovom slučaju glukoze i masnih kiselina.

Upravo takvom boljom prilagodbom na povećane zahtjeve u toku vježbanja omogućuje se maksimalni kapacitet rada.

 

Kada uzimati adaptogene i koliko dugo ih koristiti?

Adaptogeni djeluju na balansiranje hormona stresa, ponajviše kortizola i upravo iz tog razloga savjetuje se suplementacija koja prati prirodnu krivulju lučenja kortizola. Da bi to postigli, adaptogen je najbolje uzeti ujutro i u rano poslijepodne. Takvim načinom primjene pratimo naš kortizol u dobu dana kada ga treba podržati.

Dužina primjene adaptogena ovisi o planovima i potrebama sportaša. Najidealnije je primijeniti ga u periodu priprema za takmičenje i to počevši tri mjeseca prije očekivanog takmičenja. Duža primjena je moguća, no valja poštovati svoje tijelo i omogućiti mu pravilan odmor i oporavak. Koristiti adaptogen i tjerati tijelo preko granica dugo vremena ne smatra se racionalnom primjenom. Svaki sportaš u adaptogenu može naći dobru podršku, ali uvijek je važno osluškivati i poštivati svoje tijelo.

Standardizirani ekstrakt Sibirskog ginsenga možete pronaći u proizvodu Adapto. Prati ga još jedan adaptogen, standardizirani ekstrakt Ashwagandhe koji će također biti podrška kortizolu i imunološkom sustavu koji često zna oslabiti u toku intenzivnog vježbanja. U proizvodu Adapto još se nalaze i ekstrakt zobi te vitamini B skupine koji će dodatno njegovati živčani sustav.

Adapto – smanjuje umor i vraća energiju